Den senaste tiden har börsen i Japan stigit kraftigt, och sammantaget har indexet Nikkei 225 har stigit med 13 procent sedan mitten av november.
Den japanska yenen sjönk i dag också till sin lägsta kurs mot dollarn sedan april 2011, vilket är mycket bra för Japans exportinriktade industri.
Överlag kan en nyfunnen skönjas en optimism bland investerare i Japan – anledningen är det val som hölls i landet i går.
Liberal Democratic Party (LDP), som har styrt Japan sedan 1955 med ett avbrott på endast fyra år, tar nu åter makten från Democratic Party of Japan (DPJ).
LDP är ett något mer konservativt parti än DPJ, och anses också vara mer erfaret då det gäller att sköta om ekonomi och finanser.
Partiet fick hela 294 av de 480 platser i underhuset som stod på spel i valet, medan DPJ förlorade tre fjärdedelar av sina platser.
Tillsammans med allierade partiet New Komeito får LDP nu över två tredjedelars majoritet i underhuset, och kan därmed kunna köra över DPJ vad gäller flera viktiga frågor och beslut.
Varför är man då så optimistisk över LDP:s återtåg till makten?
Jo, presidentkandidaten Shinzo Abe har lovat finanspolitiska åtgärder för att få igång Japans ekonomi igen. Det ska stimuleras och spenderas, samtidigt som värdet på den alltid så dyra yenen ska hållas nere.
Detta har tilltalat väljarna långt mer än DPJ:s återhållsamhet och prat om att dubbla landets momssättning för att betala av på statsskulden.
Indextunga företag som Toyota och Komatsu har därför återigen blivit attraktiva, och Tokyo Electric – också känt som Tepco – steg med hela 32,9 procent bara i dag, eftersom LDP är mer vänligt sinnade till kärnkraft än DPJ.
Lyriska analytiker och kommentatorer – särskilt då i Japan – pratar om detta som ”vändpunkten” för japansk ekonomi och japanska aktier.
Och visst kan det vara det, i alla fall fram till nästa sommar ungefär. Det är väl någonstans då som LDP:s finanspolitiska åtgärder börjar avta. För i det långa loppet anser jag att det är på sin plats att utfärda en varning för att tro på någon slags japansk ekonomisk återkomst.
Till att börja med så är det givetvis inte så lätt att få ordning på torpet som Shinzo Abe vill få det att låta.
Enligt IMF kommer Japans statsskuld i år att uppgå till 237 procent av BNP, och år 2017 ligga i trakterna kring 250 procent. Det kan jämföras med 171 procent i dag för Grekland, 107 procent för USA eller 91 procent för Spanien.
Bland annat Time Magazine frågar sig vart LDP ska få pengar till stimulanser ifrån, och varnar samtidigt för att Shinzo Abe kan ställa till med en ny skuldkris.
Dessutom är japansk politik otroligt ambivalent, och landet får en allt mer besvärlig relation till viktiga grannländer som Kina och Sydkorea på grund av territoriella konflikter.
Shinzo Abe blir nu Japans sjätte premiärminister sedan 2008. Dessförinnan satt han själv på posten under ett år 2006-07 innan han avgick av hälsoskäl. Abe är också känd som en ”hök”, och förespråkar mer pengar till militären samt en hårdare politik i territoriella konflikter med Kina.
Vidare så har knappast allmänheten något större förtroende eller tålamod med LDP, vars politik ju satt landet i skuldkris och recession från första början.
Men vad som bådar mest illa för Japans ekonomi är inte den missköta politiken, utan en rad inrikes förutsättningar, främst då demografin.
Japans befolkning minskade i fjol för tredje året i rad, och redan i dag är en dryg fjärdedel av invånarna 65 år eller äldre. Officiella beräkningar gör gällande att dagens 127 miljoner japaner bara kommer vara hälften så många i slutet av detta århundrade.
Av kulturella och politiska skäl är dessutom kvinnor ofta en outnyttjad arbetsresurs, och invandringen hålls till det minimala.
Mot denna bakgrund går det inte att förvänta sig att japanska företag återigen ska erövra världen eller att landets ekonomi sammantaget alls kommer växa det närmsta årtiondet.
Men, som en mycket viktig och väldig fin notering, vill jag föra in att många japaner inte alls misströstar för det.
Mina två bästa japanska vänner – båda tidigare klasskamrater till mig Hongkong – ser det inte som något måste att landets ekonomi växer, och har långt ifrån samma ”tävlingsmentalitet” som i Kina då det gäller BNP och statistik. (Att Kinas ekonomi 2010 gick om Japans i storlek blev ju en enrom källa till nationell stolthet här i Peking)
Nej, Satoshi och Monami, som mina japanska vänner heter, anser istället att det är viktigare med jämn fördelning och att ta hand om miljön.
”Vi har det redan bra nog materiellt sett, och varför ska då ekonomin tvunget växa om befolkningen krymper?”, frågade den intelligenta toppstudenten Satoshi mig helt utan oro.
BNP per capita kommer ju växa, även om ekonomin står still.
Satoshi har inte alls någon lust att arbeta ihjäl sig likt far sin, utan lägger hellre lite mer tid på resa och friluftsliv. Sist vid talades vid hade han nyss börjat jobba på Mitsubishi, men har fortfarande tid att dricka öl och planera sina nästa semesterveckor.
Kort sagt så kommer Japans ekonomi kanske att växa något fram till sommaren, men knappast alls efter det, och det spelar ändå ingen roll för en stor del av landets befolkning.