I går vann tidigare finansminister Yoshihiko Noda omröstningen för att bli ny partiledare för Japans regeringsparti, och blir därmed inom kort (fredag) även landets nästa premiärminister.
Wall Street Journal anser att Noda är ”kreditmarknadens val”, och påpekar att värdet på japanska statsobligationer steg då det stod klart att den på förhand nederlagstippade Noda hade möjlighet att vinna.
WSJ talar med en japansk analytiker som menar att investerare i dessa obligationer hurrar över Yoshihiko Noda som ny premiärminister.
Noda anses nämligen vara mest finansiellt kompetent av de fem kandidaterna som valet stod emellan: ”Om Noda vinner kommer Japan kunna förbättra sitt ekonomiska tillstånd. Det är positivt för Japans statsobligationer”, sade samma analytiker just innan valutgången var klar.
Som tidigare finansminister har Noda skapat sig ett rykte som handlingskraftig, disciplinerad och ordentlig; han var den enda av de fem kandidaterna som ansåg att skattehöjningar är nödvändiga för att komma till rätta med de många problem som Japan dras med.
Den andra huvudkandidaten – handelsminister Kaeida – ville snarare lösa problemen genom att låna och spendera.
Yoshihiko Noda – tidigare finansminister, snart premiärminister
Men förutom hård skattepolitik har Yoshihiko Noda även utmärkt sig på en annan front; utrikespolitiken.
Noda är av åsikten att Japans internationellt åtalade krigsförbrytare från andra världskriget inte alls är några brottslingar, vilket redan har fått medier i Kina och Sydkorea att gå i taket.
”Med tanke på [Nodas] tidigare yttranden om japanska krigsförbrytare vid Yasakuni-skrinet, är det möjligt att relationen mellan Sydkorea och Japan kan bli ansträngd”, skriver Dong-a Ilbo, Sydkoreas näst största tidning.
Yasakuni-skrinet är ett tempel som hyllar minnet av 2,5 miljoner döda japanska soldater, bland dem 14 åtalade ”krigsförbrytare av klass A”.
Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua går ännu hårdare åt Noda, och kräver i en ledare att ingen japansk politiker någonsin igen ska besöka Yasakuni.
Xinhua författar en hel lista med krav åt Noda och hans nya kabinett, bland annat att denne ska acceptera Kinas obestridda överhöghet gällande den omstridda ö-gruppen Diaoyu/Senkaku.
Irritationen beror nog säkert även på att Noda ofta nämner Kinas upprustning som ett säkerhetspolitiskt hot mot Japan; detta skedde tidigare i augusti i ett månatligt japanskt magasin, och de debatter som föregick valet av ny premiärminister.
Så även om Yoshihiko Noda är kompetent nog att sköta finanserna, ser det alltså knappast ut som någon bra start vad gäller regional ro och tillit.
Hinder som Noda måste bekämpa innefattar en stigande yen, ett sjunkande BNP och en minskad export
Dessutom axlar han uppgiften att bygga upp japan efter jordbävningen, vilket enligt den nuvarande regeringen kommer kosta över 1 000 miljarder kronor under de kommande fem åren.
Han kommer också få jobba en del för att återfå allmänhetens tro på Japans ambivalenta politiken; Noda blir landets sjunde premiärminister sedan 2006.